Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
środa, 15 stycznia 2025 16:04
PRZECZYTAJ!
Reklama

Strażnicy solankowej tradycji, czy będzie tak dalej?

Jak informuje portal jas24.info, w czwartek 23 stycznia, o godz. 22:05 w programie interwencyjnym „Sprawa dla reportera” Elżbiety Jaworowicz, pojawi się historia z Jastrzębia-Zdroju. Sprawa dotyczy legendarnej piekarni pieczywa solankowego Gomola.

Jastrzębie-Zdrój, choć dziś kojarzone przede wszystkim z górnictwem, ma bogatą historię związaną z uzdrowiskiem. To właśnie tutaj, w głębinach ziemi, odkryto cenne złoża solanki, które przez wiele lat przyciągały kuracjuszy z całej Polski. A za tym wszystkim stoi niezwykła rodzina – Gomolowie, którzy od pokoleń związani są z solanką i jej leczniczymi właściwościami.

Historia rodziny Gomolów z solanką sięga jeszcze przed wojną. Dziadek obecnego właściciela piekarni, zauważywszy potencjał leczniczy jastrzębskiej solanki, postanowił wykorzystać ją w produkcji chleba. To był początek niezwykłej tradycji, która przetrwała do dziś.

Po wojnie, gdy wiele się zmieniło, rodzina Gomolów nie zrezygnowała ze swojej pasji. Mimo trudności, Józef Gomola, ojciec obecnego właściciela, kontynuował produkcję chleba z solanką. Współpracował m. in. z prof. Julianem Papierkowskim i ze Śląską Akademią Medyczną, która badała lecznicze właściwości takiego pieczywa. Niestety, pomimo pozytywnych wyników, nie udało się uzyskać oficjalnego uznania dla leczniczych właściwości chleba z solanką.

Po upadku uzdrowiska w Jastrzębiu, jego syn Grzegorz Gomola wykupił źródła solanki, ratując je przed zapomnieniem i wyremontował zniszczone pompy. Dzięki jego wysiłkom powstała fontanna solankowa w Parku Zdrojowym, która przyciąga mieszkańców i turystów. Ponadto, solanka znalazła zastosowanie w szkołach, gdzie służy do inhalacji, poprawiając zdrowie dzieci. Marzy o tym, aby solanka ponownie zyskała należne jej miejsce w lecznictwie i aby Jastrzębie-Zdrój wróciło do swojej świetności jako uzdrowisko.

I na tym kończymy pozytywne wiadomości. Po śmierci swojego ojca Grzegorz Gomola w 2005 podzielił się pomysłem z 3 wspólnikami i założył spółkę, co po dłuższym czasie stało się przyczyną wielu trudności. Choć dalej ma w sobie pasję do piekarnictwa i zależy mu na promowaniu leczniczych właściwości tej wyjątkowej wody, to nie może już dłużej kontynuować rodzinnej tradycji pieczenia chleba na solance.

Co będzie dalej? Czy i jak można pomóc? O tym będzie można się będzie dowiedzieć Już w czwartek, 23 stycznia, o godz. 22:05 z programu interwencyjnego „Sprawa dla reportera”. Redaktor Elżbiety Jaworowicz.

Źródło: jas24.info


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

PRZECZYTAJ
Reklama
Reklama
Reklama