Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
poniedziałek, 20 maja 2024 05:04
PRZECZYTAJ!
Reklama

Promocja książki „Pełny bonclok”

Co jastrzębianie jedli kiedyś, a co jedzą teraz? Jakie potrawy goszczą na stołach w Wigilię, Wielkanoc i inne święta, a jak wygląda codzienne menu... O tym oraz tradycjach kulinarnych związanych z naszym miastem będzie można dowiedzieć się z książki Anny Lerch-Wójcik pt. „Pełny bonclok - tradycje kulinarne w podmiejskich dzielnicach Jastrzębia-Zdroju”. To obowiązkowa pozycja dla każdej osoby zainteresowanej tradycją i kulturą oraz przede wszystkim przepisami kulinarnymi naszego regionu.
Promocja książki „Pełny bonclok”

 

Ponad 200 stronicowa publikacja zawiera fotografie gotowych potraw oraz poszczególnych etapów ich przygotowania, a także stare zdjęcia z rodzinnych archiwów. Autorka spędziła wiele godzin na rozmowach z jastrzębskimi gospodyniami, by spisać ponad 60 przepisów w gwarze śląskiej. Obszerny słowniczek wyrażeń gwarowych sprawi, że tekst jest zrozumiały dla wszystkich czytelników.

 

Promocja odbędzie się 30 listopada 2018 r., godz. 17:00 w Galerii Historii Miasta i połączona będzie z prezentacją strony www.bonclok.pl, degustacją potraw tradycyjnych, wystawą fotografii oraz możliwością nabycia książki w cenie 35 zł (miękka okładka) oraz 45 zł (twarda okładka).

 

Więcej informacji na www.bonclok.pl.

 

Projekt zrealizowano przy pomocy środków budżetowych miasta Jastrzębie – Zdrój w ramach Stypendium dla osób zajmujących się twórczością artystyczną, upowszechnianiem kultury lub opieką nad zabytkami w roku 2018.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
PRZECZYTAJ
Reklama
Reklama
Reklama